Συστατικά
-
1.5 λίτρο φρέσκο γάλα
-
500 ml ΑΡΙΑΝΗ (ξινόγαλο)
-
6 αυγά
-
350 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
-
400 γρ. μαύρη ζάχαρη
-
200 γρ. φρέσκο βούτηροσε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Οδηγίες
Το παραδοσιακό ξινόγαλο εμπεριέχει μια ποικιλία θετικών για τον οργανισμό βακτηρίων, γνωστών ως λακτοβάκιλλοι. Οι λακτοβάκιλλοι αυτοί μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο η καζεΐνη προκαλεί πήγμα, εξού και η παχύρρευστη υφή του ξινόγαλου. Η πληθώρα αυτών των λακτοβάκιλλων συμβάλλει στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου σε ισορροπία, ενώ μελέτες αναδεικνύουν πιθανές αντιμικροβιακές ιδιότητες καθώς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Βήματα
1
Έτοιμο
|
Σε μια κατσαρόλα, χτυπάμε τα αυγά με την μαύρη ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο. Μόλις ανακατευθούν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε το γάλα, το αριάνη και τα φέρνουμε σε βράση. |
2
Έτοιμο
|
Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα μας να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. |
3
Έτοιμο
|
Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170ο για 40 λεπτά. |