0 0
Γαλοπούλα γεμιστή

Κοινοποίηση στα κοινωνικά σας δίκτυα

ή μπορείτε να αντιγράψετε και να κοινοποιήσετε αυτόν τον σύνδεσμο

Συστατικά

Προσαρμογή των μεριδίων:
1 γαλοπούλα 4 ½ kg. περίπου
15 γρ. αλάτι
5 γρ. μαύρο πιπέρι
3 μέτρα αντικολλητικό χαρτί
3 μέτρα αλουμινόχαρτο
2 μέτρα βαμβακερό σπάγκο
400 γρ. βρασμένα κάστανα
100 γρ. Ρύζι Καρολίνα
30 γρ. κουκουνάρι
30 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. βούτηρο Κερκύρας
100 ml ελαιόλαδο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
5 γρ αλάτι
2 γρ λευκό πιπέρι

Διατροφικές πληροφορίες

680
Θερμίδες

Προσθήκη συνταγής στα αγαπημένα

Πρέπει να πραγματοποιήσετε σύνδεση ή εγγραφή για να προσθέσετε στα αγαπημένα σας το περιεχόμενο αυτό.

Γαλοπούλα γεμιστή

Συστατικά

Οδηγίες

Share

Γαλοπούλα γεμιστή

Η γεμιστή γαλοπούλα μπήκε ως έδεσμα στην ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων τα νεότερα χρόνια. Παλαιότερα τα Χριστούγεννα στην χώρα μας συνηθίζονταν τα χοιροσφάγια, ένα κατά πάσα πιθανότητα προχριστιανικό έθιμο.

Κάθε οικογένεια εξέτρεφε έναν χοίρο, τον οποίο και έσφαζαν λίγο πριν από τις εορτές, μαζί με γείτονες και φίλους. Στις περιοχές όπου δεν εξέτρεφαν χοίρους, η παράδοση επέβαλλε την κοτόσουπα για τα ξημερώματα των Χριστουγέννων.

Η μαζική και καλά οργανωμένη εκτροφή της γαλοπούλας, οδήγησε σιγά – σιγά στην αντικατάσταση του χοίρου από την γαλοπούλα.

Η γαλοπούλα ως κρέας, εμπεριέχει μικρά ποσά κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και του ιχνοστοιχείου σεληνίου.

 

  • Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος   : 4 ώρες και 45 λεπτά

Βήματα

1
Έτοιμο

Για την Γέμιση

Βράζουμε τα εντόσθια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε ζεστά. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το ρύζι. Προσθέτουμε τα κάστανα και τρεις φορές νερό την ποσότητα του ρυζιού. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει.

Μετά από 5 λεπτά (από την στιγμή του βρασμού) προσθέτουμε το βούτυρο, το κουκουνάρι, τα εντόσθια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά. Ρίχνουμε και τις σταφίδες και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάνε παντού.

Έχουμε έτοιμη την γέμιση της γαλοπούλας

2
Έτοιμο

Για την γαλοπούλα

Σε δυο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί όπου το ένα επικαλύπτει ελαφρώς το άλλο, τοποθετούμε την γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνουμε καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

Διπλώνουμε τα κομμάτια του αντικολλητικού χαρτιού σαν φάκελο. Δένουμε οριζόντια με σπάγκο, προσέχοντας να μην σχιστεί το αντικολλητικό χαρτί.

Κατόπιν δένουμε και κάθετα, δημιουργώντας έτσι έναν σταυρό.

Τοποθετουμε μετά το πακέτο της γαλοπούλας πάνω σε 2 φύλλα με αλουμινόχαρτο (η γυαλιστερή επιφάνειά του να είναι από την έξω μεριά).

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο πάνω κάτω για περίπου 4 ώρες

Κριτικές Συνταγής

Δεν υπάρχουν κριτικές για την συγκεκριμένη συνταγή. Συμπληρώστε την φόρμα παρακάτω για να καταχωρήσετε την δική σας κριτική.
Κουραμπιέδες εύκολη συνταγή
προηγούμενο
Κουραμπιέδες γευστικοί
Συνταγή για δίπλες
επόμενο
Δίπλες ένα ιδιαίτερο γλύκισμα
Κουραμπιέδες εύκολη συνταγή
προηγούμενο
Κουραμπιέδες γευστικοί
Συνταγή για δίπλες
επόμενο
Δίπλες ένα ιδιαίτερο γλύκισμα