0 0
Μαρουλοντολμάδες με χταπόδι

Κοινοποίηση στα κοινωνικά σας δίκτυα

ή μπορείτε να αντιγράψετε και να κοινοποιήσετε αυτόν τον σύνδεσμο

Συστατικά

1 κιλό χταπόδι Για το χταπόδι
100ml Ξύδι Για το χταπόδι
2 φύλλα δάφνη Για το χταπόδι
400ml νερό Για το χταπόδι
100ml κόκκινο κρασί Για το χταπόδι
2 φελλούς Για το χταπόδι
200γρ. γλασέ Ρύζι Για την γέμιση
2 μαρούλια μεγάλα Για την γέμιση
20γρ. αλάτι Για την γέμιση
5γρ. λευκό πιπέρι Για την γέμιση
100γρ. κρεμμύδια Για την γέμιση
¼ ματσάκι δυόσμος Για την γέμιση
½ ματσάκι άνηθο Για την γέμιση
Χυμός από 2 λεμόνι Για την γέμιση
20ml ελαιόλαδο Για την γέμιση

Διατροφικές πληροφορίες

390
Θερμίδες

Προσθήκη συνταγής στα αγαπημένα

Πρέπει να πραγματοποιήσετε σύνδεση ή εγγραφή για να προσθέσετε στα αγαπημένα σας το περιεχόμενο αυτό.

Μαρουλοντολμάδες με χταπόδι

Συστατικά

Οδηγίες

Share

Μαρουλοντολμάδες με χταπόδι

Άλλη μια νηστίσιμη συνταγή, η οποία εντάσσεται εύκολα στη διατροφή των ημερών, που επιβάλλει (γιαυτούς που νηστεύουν) αποχή από το κρέας. Η περίοδος της νηστείας θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμα το εφαλτήριο για μια διατροφή με χαμηλότερη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος. Πολλά δεδομένα επιστημονικών ερευνών, συσχετίζουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων αυτού, με αύξηση του ρίσκου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση κρέατος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρατηρούμε έντονα μειωμένη την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παράλληλα το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους. Ακόμα και ένα κομμάτι μοσχαρίσιο φιλέτο που εκ πρώτης φαντάζει άπαχο, εμπεριέχει σημαντικά ποσά κρυμμένου λίπους.

Βήματα

1
Έτοιμο

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι με το ξίδι, το νερό, το κρασί και τους φελλούς οι οποίοι χρησιμεύουν για να βράσει το χταπόδι μας πολύ πιο γρήγορα. Μόλις βράσει, σουρώνουμε τον ζωμό και ψιλοκόβουμε το χταπόδι μας.

2
Έτοιμο

Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο αλάτι. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μαρούλια από τα μαραμένα φύλλα και αφαιρούμε το ξερό κοτσάνι. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε δύο-δύο στο νερό να βράσουν για περίπου 2 λεπτά. Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε το χταπόδι με το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε

3
Έτοιμο

Τυλίγουμε τους μαρουλοντολμάδες βάζοντας σε κάθε φύλλο όσο 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα. Διπλώνουμε στις 2 άκρες το φύλλο και τα τυλίγουμε σε σχήμα μακρόστενο.

4
Έτοιμο

Βάζουμε τους μαρουλοντολμάδες σε μια κατσαρόλα όλα σε κυκλική σειρά, αφού πρώτα έχουμε στρώσει στον πάτο μερικά φύλλα μαρουλιού τα οποία δεν μας χρησίμευσαν. Τοποθετούμε ένα πιάτο αρκετά βαρύ από πάνω τους για να τους πιέσει ώστε να μην ανοίξουν ενώ βράζουν. Από πάνω προσθέτουμε ζωμό από το χταπόδι που έχουμε βράσει και τον χυμό λεμονιού. Τους βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.

Κριτικές Συνταγής

Δεν υπάρχουν κριτικές για την συγκεκριμένη συνταγή. Συμπληρώστε την φόρμα παρακάτω για να καταχωρήσετε την δική σας κριτική.
Κους κους με πράσινο τσάι μαϊντανό και δυόσμο
προηγούμενο
Κους κους με πράσινο τσάι μαϊντανό και δυόσμο
Ρεβύθια με μπάμιες κοκκινιστά
επόμενο
Ρεβίθια με μπάμιες κοκκινιστά
Κους κους με πράσινο τσάι μαϊντανό και δυόσμο
προηγούμενο
Κους κους με πράσινο τσάι μαϊντανό και δυόσμο
Ρεβύθια με μπάμιες κοκκινιστά
επόμενο
Ρεβίθια με μπάμιες κοκκινιστά