Συστατικά
-
120 γρ. Ρύζιγια ριζότο (ή καρολίνα)
-
½ ψιλοκομμένο κρεμμύδια
-
100 γρ. φουντούκια θρυμματισμένα φουντούκια
-
100 γρ. ξανθές σταφίδες
-
200 ml αρετσίνωτο λευκό κρασί
-
50 ml ζωμό λαχανικών ζεστό (ή ζεστό νερό)
-
αλάτι
-
μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
Τα φουντούκια του εξαιρετικού αυτού ριζότου, αποτελούν μια πολύ πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Στοιχεία από πλειάδα μελετών υποδεικνύουν πως αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά της τροφής (λίπος κρέατος – λίπος γαλακτοκομικών) με μονοακόρεστα λιπαρά, οδηγούμαστε σε σημαντικά οφέλη υγείας.
Άλλες εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα. Ας σημειωθεί πως από το 2003 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τον ακόλουθο ισχυρισμό για τους ξηρούς καρπούς: «Επιστημονικές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, προτείνουν πως τρώγοντας 42,5 γρ. ξηρών καρπών (1 ½ χούφτα) καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, ίσως μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».
Βήματα
1
Έτοιμο
|
Θρυμματίζoυμε τα φουντούκια πιέζοντάς τα με τον πάτο από ένα κατσαρολάκι. |
2
Έτοιμο
|
Σε μια κατσαρόλα με το λάδι σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά τα φουντούκια και τις σταφίδες. |
3
Έτοιμο
|
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. |
4
Έτοιμο
|
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε. |
5
Έτοιμο
|
Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε, ρίχνοντας στην κατσαρόλα λίγο-λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσει όλος. |